Olej arganowy już od wielu pokoleń jest podstawą kuchni w Maroku – nie tylko na swój orzechowy znak, ale także że względu na szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. Jakie więc są jego właściwości i zastosowanie?

Czym jest olej arganowy?

To naturalnie występujący olej roślinny pozyskiwany z ziaren owoców drzewa arganowego. Pochodzi on z Maroka, lecz używany jest na całym świecie do różnych zastosowań kulinarnych, kosmetycznych i leczniczych.
29-36 proc. zawartości kwasów tłuszczowych w oleju arganowym pochodzi z kwasu omega-6, co czyni go świetnym źródłem tego niezbędnego składnika odżywczego. Olej arganowy jest bardzo dobrym źródłem witaminy E, niezbędnej dla zdrowej skóry, włosów i oczu. Witamina ta posiada silne właściwości przeciwutleniające.

Olej arganowy zalety

Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Redukuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Bardzo dobrze wpływa na pracę serca.

Jak pokazują badania, można go równiez nakładać bezpośrednio na skórę, w celu zmniejszenia stanu zapalnego po urazach lub infekcjach.

Olejek arganowy jest popularny jako składnik wielu produktów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Poprawia regenerację i wzmacnia ich elastyczność. Odżywia i wygładza pasma, cerę oraz paznokcie, dlatego jest stosowany przez osoby z branży beauty.