W pierwszych tygodniach ciąży wiele kobiet decyduje się na napar imbirowy, pomaga im on na codzienne mdłości, czy to jednak bezpieczne? Kiedy jest on bezpieczny, a kiedy go unikać?

Imbir a ciąża?

Jeśli sięgasz po imbir na mdłości w pierwszym trymestrze ciąży, mamy dla Ciebie źle wieści.
Specjaliści alarmują, w tym czasie przyszłe mamy nie powinny jeść imbiru.

W I trymestrze ciąży lepiej trzymać się z dala imbiru, lecz w II i III trymestrze jak najbardziej można po niego sięgać!
Gdy w pierwszych miesiącach towarzyszą Ci nadmierne wymioty – zgłoś się do lekarza.

Zalety jedzenia imbiru

Imbir jest dobrą propozycja w czasie jesieni, gdyż wzmacnia naszą odporność. Imbir rozgrzewa organizm, dzięki czemu idealnie sprawdza się w leczeniu kataru, kaszlu czy gorączki. Inne właściwości imbiru to:

* Zmniejsza lekkie nudności i zapobiega wymiotom w ciąży.
* Zawiera dużo witamin i minerów np: potas, wapń, magnez i witaminę C.
* Wzmaga apetyt i Wspomaga trawienie.
* Jest moczopędny.
* Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego jest dobry w walce z przeziębieniem.

Imbir skutecznie stymuluje produkcję żółci i pomaga rozbijać gazy jelitowe, przeciwdziałając wzdęciom. Dodatkowo łagodzi zapalenia okrężnicy i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Kiedy imbir jest niewskazany?

Nie każdy może spożywać imbir należy go unikać gdy:

* W wypadku wysokiego ciśnienia krwi.
* chorób krążenia,
* podczas stanu przedrzucawkowego,
* w przypadku alergii na imbir.

Z imbirem ostrożnie

Należy uważać z ilością spożywanego imbiru. Nadmiar może prowadzić do podrażnienia śluzówki żołądka. Bezpieczna dawka imbiru to jeden plasterek na raz.