Jedną z popularniejszych herbat w ciągu ostatnich lat stała się herbata z czystka. To nie tylko smaczny i orzeźwiający napój, bo ma też działanie uodparniające i antybakteryjne. Jest to też produkt o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Z tego też powodu jest to napój warty spróbowania, lecz nie mniej ciekawym wyborem jest hydrolat. To temu rozwiązaniu będzie poświęcony niniejszy tekst.
Czym jest hydrolat z czystka?
Jest to nic innego, jak intensywnie działający środek wygładzający i ściągający wygładzający skórę. Szczególnie tym preparatem powinny zainteresować się osoby dojrzałe, ale nie tylko. Do tego jest o też doskonałe rozwiązanie wspomagające zwalczanie trądziku. Zaleca się stosować ten preparat również, kiedy chcemy ujędrnić skórę czy pozbyć się blizn. Na dodatek hydrolat z czystka warto wcierać w skórę głowy, bo pozwoli to stymulować porost włosów, a także przy pozbywaniu się łupieżu.
Hydrolat z czystka jak zrobić?
Nigdzie nie jest powiedziane, że taki produkt trzeba nabywać w sklepie. Jest to bowiem rozwiązanie, które zrobione w domu, może zastąpić dostępne w drogeriach toniki. Dodatkowo produkty dostępne tam mogą zawierać szereg nienaturalnych składników i wywoływać podrażnienia. Hydrolat z czystka jest też doskonałą alternatywą dla odżywek do włosów czy dodatkiem do kremów i past do twarzy. Jak widać powodów, aby przygotować na własną rękę taki produkt, jest wiele. Hydrolat z czystka jak zrobić? To proste, a zatem poniżej krótki przepis na 250 ml.:
- 2 łyżki stołowe suszonego czystka,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- przegotowana woda zdemineralizowana,
- buteleczka z atomizerem.
W szklane znajdują się 2 łyżki czystka, po czym dodajemy tam ocet i całość zalewamy wrzątkiem. Szklanka powinna być przykryta spodkiem, aby wytworzył esencjonalny napar. Następnie odcedzamy go od pływających ziół. Po wystudzeniu przelewamy do buteleczki. Tak przygotowany hydrolat z czystka do użytku nadaje się maksymalnie przez 2 do 3 tygodni. Z racji tego, że preparat nie ma w składzie żadnych konserwantów, to trzeba go przechowywać w lodówce.
Najnowsze komentarze