Kuchnia Madery jest niezwykle smaczna. Jej sekret tkwi w wykorzystaniu świeżych i różnorodnych składników, których pochodzenie można przypisać bogatej, wulkanicznej przyrodzie tej wyspy, obfitości wody i sprzyjającemu klimatowi.
Od ryb po mięso, owoce tropikalne, słodycze, chleb (np. „Bolo do caco”) i pożywne warzywa – nikt nie oprze się jego smakowi.
Oto przysmaki madery, których warto spróbować odwiedzając wyspę.
Zupa pomidorowo-cebulowa i stek z tuńczyka
Taorąca zupa ma mocne i kojące smaki. Składa się z posiekanej cebuli i czosnku, świeżych pomidorów, oregano i oliwy z oliwek. Na środku naczynia spoczywa jajko w koszulce; zaproszenie do maczania kromki chleba tostowego.
Tuńczyk zaś jest cennym zasobem w przemyśle rybnym Madery. W naczyniu tuńczyka kroi się na steki, doprawia solą i marynuje w sosie o nazwie „molho de vilão”. Sos jest zrobiony z octu, oliwy z oliwek, czosnku, oregano i pieprzu. Mąkę kukurydzianą gotuje się na patelni, schładza na talerzu do zupy, a następnie kroi w drobną kostkę. Są one smażone i podawane jako dodatek, często spotykane w lokalnych restauracjach.
Filet pałasza czarnego z bananem
Pałasz czarny to ryba, która występuje w kilku miejscach na świecie, np. Na Maderze, gdzie występuje w głębokim morzu (ok. 1000 m głębokości). Mimo brzydkiego wyglądu miłośnicy ryb będą zachwyceni jego smakiem. Soczyste filety z pałasza czarnego doprawiane są czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obrane banany i filety rybne są następnie maczane w jajku i mące, smażone na oleju i posypane świeżą natką pietruszki. Dodatki obejmują ziemniaki, sałatę i sałatkę z pomidorów.
„Espetada” i „Bolo do caco”
Tradycyjna „espetada” czyli wołowina na szaszłyku (metalowy lub laurowy), doprawiona solą, czosnkiem i liśćmi laurowymi. Mięso piecze się w kociołku i podaje bezpośrednio ze szpikulca. „Bolo do caco” to zwykły chleb z Madery, wyrabiany ze słodkich ziemniaków, mąki, proszku do pieczenia, soli i wody. Ten słodki chleb jest zgniatany w kulkę, następnie spłaszczany i gotowany na patelni z miękkiego kamienia. Zwykle podaje się go na gorąco z masłem czosnkowym. Dodatki obejmują frytki, smażoną kukurydzę i sałatkę.
Najnowsze komentarze