W pierwszej kolejności trzeba odpowiedzieć na pytanie skąd bierze się i jak dochodzi do produkcji kawy rozpuszczalnej, bo jak powstaje kawa mielona wszyscy wiedzą, po prostu mieli się ziarna kawy i gotowe, natomiast przy kawie instant nie jest to już takie proste i oczywiste.

Więc jak powstaje delikatny pyłek kawowy?

Otóż sprawa wygląda następująco, kawę w takiej postaci można uzyskać na dwa sposoby tzn. poprzez lifolizację czyli wymrażanie lub przez suszenie gorącym powietrzem. Wybierając ten rodzaj kawy czytajmy etykiety, ponieważ co prawda sposób uzyskania przez wymrażanie nie potrzebuje żadnych dodatkowych wspomagaczy i kawa uzyskana w ten właśnie sposób nie zawiera niepotrzebnych substancji, to drugi sposób już nie wygląda tak dobrze i niestety mogą do naszego organizmu dostać się pod pod postacią tego czarnego napoju różne niepotrzebne i niezdrowe związki chemiczne.

 

Więc jeśli jesteśmy zwolennikami kawy którą można przygotować szybciej niż kawę parzoną to zawsze wybierajmy “rozpuszczalkę” z górnej półki i pamiętajmy żeby sprawdzać co jest napisane na opakowaniu, bo warto wiedzieć co zawiera słoik kawy po którą sięgamy.