Bardzo dobrze pamiętam piwnicę u mojej babci, stała tam stara rzeźbiona komoda wypełniona po brzegi słoikami z różnorodnymi przetworami, które babcia robiła latem. Pomiędzy sałatkami, kompotami i różnego rodzaju dżemami, były słoiczki z syropem z czarnego bzu. Do przygotowania naparu można użyć kwiatów, które zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, olejki i sole mineralne, natomiast babcia zawsze robiła syrop z owoców tego krzewu bogatych w naturalne cukry, glikozydy, rzadkie kwasy organiczne, rutynę, witaminy C, B, A.
Zawsze w trakcie choroby z temperaturą i przeziębienia sok z tych owoców był bardzo pomocny, ponieważ poza wszelkimi witaminami, (które wzmacniały organizm) działał silnie napotnie, co przyspieszało pozbycie się temperatury. Czarny bez dział również lekko przeczyszczająco, przez co reguluje trawienie i wspomaga odchudzanie. Napar z kwiatów lub syrop z owoców złagodzą zgagę, wzdęcia oraz usuną z organizmu szkodliwe toksyny. Pamiętajmy jednak żeby nie spożywać nieprzetworzonych owoców, ponieważ mogą wywołać mdłości i wymioty, natomiast kwiaty można spożywać nawet na surowo np. jako dodatek do sałatek.
Najnowsze komentarze