Napój drożdżowy to świetny sposób na poprawę samopoczucia, do ukojenia nerwów, na dobry sen, hamuje trądzik i wypadanie włosów. Jak przyrządzić napój drożdżowy?

Drożdże to doskonałe źródło witamin z grupy B, to głównie nim zawdzięczamy lecznicze właściwości. W drożdżach znajdziemy np:

* Witaminę B5 – jej niedobór powoduje intensywne wypadanie włosów, zmęczeniem i stanami depresyjnymi.

* Witaminę B12 – jej niedobór powoduje przewlekłe zmęczenie, nerwowość, nawet anemię.

Kwas foliowy (witaminę B9) – reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przyczynia się do powstawania serotoniny i noradrenaliny w konsekwencji uspokaja i poprawia nastrój.

Witaminę B7 – poprawia jakość i kondycję włosów, są mocniejsze i rzadziej siwieją. Biotyna leczy takie schorzenia skóry jak trądzik czy łojotok, wzmacnia paznokcie, ma duży wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego, powoduje też dobre samopoczucie.

Przepis na napój drożdżowy

Napój drożdżowy to wspaniała kuracja dla włosów, skóry i nerwów. Doskonale usuwa toksyny i inne zanieczyszczenia. Przyczynia się również do utraty wagi. Jak go przygotować?

Łyżkę drożdży umieść w garnku, dodaj łyżeczkę miody lub cukru, dla poprawy smaku koniecznie dwie łyżki wrzącej wody – dzięki niej Drożdże nie będą fermentowały w jelitach. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników. Dodaj szklankę mleka i zagotuj, po czym wystudź. Najlepiej pić go rano przed śniadaniem, trzy razy w tygodniu przez około dwa miesiące.