Czarna Soja uważana jest przez wykwintnych smakoszy i krytyków kulinarnych za jedna z najbardziej pożytecznych roślin, które rosną na świecie.
Charakteryzuje się ona biologicznym bogactwem, czyli obfitością w minerały oraz witaminy.
Między innymi: magnezu (243 mg), potasu (1377 mg/100 g), oraz witaminy E (17 mg),
wapnia (224 mg).
Mało kto wie, ale Soja jest też uznawana za roślinę o leczniczych, pro- zdrowotnych właściwościach.

Soja i żyjesz wszechstronnie, stosując ją niemal wszędzie

Soja i jej produkty mają ogromne i wszechstronne zastosowanie nie tylko w samej kuchni, lecz także w lecznictwie. Dzięki posiadanym licznym właściwościom zdrowotnym oraz wartościom odżywczym, które wykazuje ta roślina.
Jest ona bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ma dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów – dla sportowców, kucharzy oraz dietetyków idealna, w sam raz!

Wpływ Soi na ludzkie zdrowie

Ponadto: Czarna Soja działa wyśmienicie na:

  • Skutecznie łagodzi objawy menopauzy u kobiet,
  • obniżać poziom ciśnienia tętniczego,
  • obezna poziom złego cholesterolu (LDL- lipoproteiny mające małą gęstość),
  • pomaga w zapobieganiu zachorowaniu na osteoporozę,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów,

Uwaga!:
Jednak Soja, oprócz działania leczniczego, może powodować także działania niepożądane. Z tego względu, nie każdy może ją włączyć do swojej codzienne i urozmaiconej diety/ (jadłospisu).

Soja jest obecne znana w każdym zakątku świata. Jeżeli nie mamy żadnych przeciwwskazań, dotyczących spożywania jej, możemy dodać/ włączyć ją jako element odżywczy (w 100% naturalny suplement) do naszej codziennej diety.