Czarna Soja uważana jest przez wykwintnych smakoszy i krytyków kulinarnych za jedna z najbardziej pożytecznych roślin, które rosną na świecie.
Charakteryzuje się ona biologicznym bogactwem, czyli obfitością w minerały oraz witaminy.
Między innymi: magnezu (243 mg), potasu (1377 mg/100 g), oraz witaminy E (17 mg),
wapnia (224 mg).
Mało kto wie, ale Soja jest też uznawana za roślinę o leczniczych, pro- zdrowotnych właściwościach.
Soja i żyjesz wszechstronnie, stosując ją niemal wszędzie
Soja i jej produkty mają ogromne i wszechstronne zastosowanie nie tylko w samej kuchni, lecz także w lecznictwie. Dzięki posiadanym licznym właściwościom zdrowotnym oraz wartościom odżywczym, które wykazuje ta roślina.
Jest ona bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ma dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów – dla sportowców, kucharzy oraz dietetyków idealna, w sam raz!
Wpływ Soi na ludzkie zdrowie
Ponadto: Czarna Soja działa wyśmienicie na:
- Skutecznie łagodzi objawy menopauzy u kobiet,
- obniżać poziom ciśnienia tętniczego,
- obezna poziom złego cholesterolu (LDL- lipoproteiny mające małą gęstość),
- pomaga w zapobieganiu zachorowaniu na osteoporozę,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów,
Uwaga!:
Jednak Soja, oprócz działania leczniczego, może powodować także działania niepożądane. Z tego względu, nie każdy może ją włączyć do swojej codzienne i urozmaiconej diety/ (jadłospisu).
Soja jest obecne znana w każdym zakątku świata. Jeżeli nie mamy żadnych przeciwwskazań, dotyczących spożywania jej, możemy dodać/ włączyć ją jako element odżywczy (w 100% naturalny suplement) do naszej codziennej diety.
Najnowsze komentarze